ERIKA; SAJÁT-IRÁSAIM

Családi-irások. Keresztény összeállitások. Imák .Bizonyságtételek. Móricz Zs. ''Tiszteljétek az irást,mert az iráson át a lélek szól az emberekhez !''

 

 

Amerikai palacsinta

 
  • elkészítés:5 - 10 perc
  • nehézség:könnyű
  • sütési hőfok:-
  • sütési idő:-
 
 
 
 

Hozzávalók

  • 2 csésze liszt
    2,5 tk sütőpor
    1/2 tk só
    1 tojás felverve
    1,5 csésze tej
    2 ek olvasztott Rama


Elkészítés

A hozzávalókat összekeverjük, amiből sűrű palacsintatésztát kapunk. Serpenyőben, szárazon szép palacsintákat tudunk sütni. Ízesíteni bármivel lehet.

 

EGYSZERŰ  SÜTIK !!!

egy közepes méretű tepsihez:
30 dkg liszt
20 dkg cukor
másfél zacskó sütőpor
2 tojás
2 doboz tejföl
(kakaópor vagy lekvár vagy gyümölcs)
Elkészítés:
A lisztet, cukrot, sütőport, tojást, tejfölt összekeverjük, ettől kb. galuska sűrűségű tésztát kapunk. Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, előmelegített sütőbe helyezzük, majd kissé levéve a hőt, kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
Ízlés szerint ízesítjük, így többféle süteményt is kaphatunk.
1) A tepsibe öntött tészta tetejére friss, vagy lecsöpögtett, befőtt gyümölcsöt szórunk, így sütjük meg (legfinomabb a ribizlivel, meggyel, de készítettem már eperrel, sárgabarackkal, őszibarackkal, mikor minek volt szezonja, vagy mikor mit találok a kamrában).
2) Két evőkanál kakaóport keverünk a masszához, így sütjük meg, majd sütés után ketté vágjuk, megkenjük lekvárral, és úgy vágjuk föl.
Megjegyzés:
Anyósomnak ez az egyetlen jó receptje volt, de ő csak gyümölccsel készítette. Ám ez a tészta annyira egyszerű, és olyan könnyen variálható, hogy egy ínyenc és gyakorlott háziasszony akár tovább is gondolhatja, mit lehet még vele kezdeni. Mindenkinek ajánlom, elrontani nem lehet.

A receptet Csajághyné Pócsik Katalin küldte. Köszönjük!
csipkebogyó
Fokozatosan
Nagyanyáink is az almával kezdték, s nem véletlenül: körülbelül hat hónapos korra elfogynak a születéskor „hozott” vastartalékok, az almában pedig sok vas van. (Természetesen hámozva és reszelve.) A levek után a villával összetört pürékre és a főzőlevével összeturmixolt vagy krumplinyomóval összetört zöldségekre kerülhet a sor, majd a kezébe adott krumplit, répát is szívesen rágicsálja kis fogacskáival.
Érzékenyebb gyermekeknél előfordulhat, hogy az almapép görcsöt, puffadást, hasmenést okoz. Ez egy kávéskanál kristálycukor hozzáadásával enyhíthető. Ha a jelenség pár nap múlva megismétlődik, a kicsi valószínűleg nehezebben emészti a gyümölcscukrot, és hasonló panasz várható például körtére.
A legfőbb szabály a fokozatosság: mindig egy új ízzel kínáld a babát, s ha azt már megszokta, akkor add a következőt! A legcélravezetőbb szoptatás után próbálkozni a gyümölccsel, s így rendszert vinni a kicsi életébe: megszokja, hogy szoptatás után (tehát az étkezéshez kötve) következik a „játék”, s mire a szilárd táplálékok bő tárházát megismertetjük vele, végleg elmarad az anyatej.
Passzírozzunk vagy turmixoljunk?

A puffadásra hajlamos csecsemőknek inkább az áttörést, a passzírozást javasoljuk, mert a turmixoláskor az ételhez túl sok levegő keveredik, ami hasfájást, hascsikarást okozhat.
A babáknak először csak pár kanál levet adj, és fokozatosan, napról napra emeld az adagot! Amikor a levet már gond nélkül fogyasztja, jöhet a pép, azt is fokozatosan, mennyiségileg és sűrűség szempontjából egyaránt. Pár kanálnyival kezdd! Nemcsak a megszokás, hanem az emésztőrendszer átprogramozása is időbe telik. A sok rost például eleinte hascsikarást és laza székletet okozhat. Persze ez nem vonatkozik minden babára, de a fokozatossággal el lehet kerülni az esetleges tüneteket, kellemetlenségeket. Az egyenként kipróbált nyári gyümölcsökből ízletes keverékeket is összeállíthatunk.
Rostosak és szőrösek
A korai gyümölcsök (cseresznye, meggy) vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagok, de rostszerkezetük átmenetileg megterhelheti az emésztőrendszert, hascsikarást is okozhat, ezért az első pár alkalommal vízzel hígítva add, és figyelj a mennyiségre! Aztán fokozatosan sűrűsödhet a gyümölcslé, növekedhet az adag.
 A szőrös gyümölcsöket óvatosan vezesd be az étrendbe!
Nehezebben kezelhető gyümölcs a szőrökkel fedett, apró magvakat tartalmazó eper, málna és szeder. A csecsemőtáplálási útmutatók régebben nem javasolták adásukat. Te is csak egyéves kortól kínáld – ennek higiénés és élettani okai vannak! Nehezen tisztíthatók, emellett csalánkiütést okozhatnak. A tünet a legtöbbször nem valódi allergiás reakció, és az érzékenység pár év múlva magától elmúlik.
Nem lesz válogatós
A fokozatos és változatos ismerkedés a későbbi válogatósság kialakulásának elkerülése miatt is fontos: ne mindig a kedvencét add neki, mert akkor egyszer csak azt veszed észre, hogy pár ételen kívül mást nem fogad el! Ha egyes ízek nem tetszenek neki, egy-két hét várakozás után kínáld újra, s a türelmes próbálkozásnak meglesz az eredménye! Sose legyen kényszer a kóstolás, és a kicsire figyelve fokozatosan válts ki egy-egy szoptatást teljes értékű főzelékekkel!
 Nem fog válogatni a kicsi, ha nem csak egyféle ízt ismer
A kisbaba nem igényel külön cukrozást: ha natúr ízeiben ismeri meg a gyümölcsöket, zöldségeket, azt fogja természetesen finomnak érezni!
Az ételt ne cumisüvegből add! Már a féléves baba is le tudja szopogatni a pépet az anyukája ujjáról, s ha a tányérba is belenyúl, nem baj, hadd tegye szabadon! A gyümölcspüréket gazdagíthatod gabonakásával, vízben főtt gabonapelyhekkel, tíz hónapos babádnak joghurttal vagy túróval is. S amikor belejön a rágásba, a reszelést felválthatja a kockázás és a szeletelés.
Őszibarackmártás (8 hónapos kortól)
A megtisztított, kimagozott barackot vízbe téve kevés mézzel föltesszük főni. Egy kis tejet (vagy anyatejet) rizsliszttel állandó kevergetés mellett krém állagúvá főzünk, majd hozzáöntjük főzőlevével együtt a barackot, végül összeturmixoljuk. Magában is finom, de főtt burgonyával vagy főtt csirkemellel is kínálhatod.

Barackpüré túróval (10 hónapos kortól)
Igény szerinti mennyiségben kevés túrót törj át, az őszibarackot villával pürésítsd, s a kettőt jól dogozd össze! Finom uzsonna.

Gyümölcsrizs (egyéves kortól)
A rizst tedd fel főni. (A szükséges főzőfolyadék mennyiségének először a felét vedd, majd amikor a víz már elfőtt, akkor add hozzá a tejet.) Adj hozzá egy csipet sót, egy zacskó vaníliás cukrot, fahéjat egesz citromhejjat belereszelni,amikor langyosra hul gyomolcsdarabokat teszunk ra.

 

 

KEKSZES KÓKUSZOS ŐZGERINC:

 
 

Te szereted a Kekszes-kókuszos őzgerincet?
Ha igen, de nem tudod elkészíteni, akkor most itt egy remek recept :) Sok sikert! :)

5 dl tej
5 evőkanál cukor + 15 dkg cukor
3 evőkanál liszt
1 csomag vaníliás cukor
2 teáskanál zselatin
20 dkg kókuszreszelék
40 dkg háztartási keksz
1,7 dl víz
3 evőkanál kakaó
20 dkg Rama margarin

A tejet 5 evőkanál cukorral és a liszttel feltesszük főni, hozzáadunk 1 csomag vaníliás cukrot , 2 teáskanál zselatint és a kókuszreszeléket. (A zselatint előtte egy kevés tejben feloldjuk és úgy keverjük hozzá) Egy őzgerinc formát folpack-kal kibélelünk, és belenyomkodjuk a masszánkat, úgy hogy az oldalára is kerüljön és maradjon a tetejére.
Kakaós rész: 40 dkg kekszet apróra összetörünk. Vizet, cukrot, kakaót, Rama margarint 5 percig főzzük, ráöntjük a kekszre, összekeverjük. Rárakjuk a fehér masszára, majd a kókuszos krémet a tetejére kenjük. Másnap a formából kivesszük, szeleteljük.

 

 

 

5 PERCES FÁNK - tényleg 5 perc az elkészítés

 

Hozzávalók (kb. 30-35 db kis fánkhoz):

1 kis doboz kefír vagy tejföl vagy natúr joghurt (kb. 1,7-2 dl), 10 (enyhén púpos) evőkanál liszt, 1 tojás, 1 evőkanál vaníliás cukor, csipetnyi só, 1 kiskanál sütőpor, fél citrom reszelt héja. Ízesítésnek 5 dkg csokoládédarabka vagy 5 dkg mazsola vagy 5 dkg darabosra darált dió. A kisütéshez étolaj.

  Elkészítés:

A kefírt / tejfölt / joghurtot egy kanál segítségével összekeverjük a tojással, vaníliás cukorral, sóval és a citromhéjjal. (Nem szabad nagyon kikeverni, csak amíg összeáll.)

A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, és a tojásos keverékbe keverjük. (Megint nem keverjük túl sokáig.)

Végül hozzáadjuk a csokoládédarabkákat / mazsolát / diót.

Az olajat felforrósítjuk. Kiskanállal diónyi darabkákat szaggatunk a tésztából az olajba. A fánkocskákat 4-5 perc alatt minden oldalukon aranybarnára sütjük.

Fahéjas vagy kakaós porcukorral, gyümölcsöntettel, lekvárral, csokiöntettel tálalhatjuk.

  Tipp:

Ha egyszerre többféle fánkot sütsz, a csokidarabkásat süsd meg utoljára, mert a külső csokidarabok egy része beleolvad az olajba, ami megfogná a többi fánkot.

 

BÖGRÉS SÜTI:Bögrés mákos, hozzávalók: 1 bögre mák (darálva), 1 bögre cukor (darálva), 1 bögre liszt, 1 bögre tej, 1 egész tojás, 1 csipet só, 2 ek olaj, 1 tk szódabikarbóna. Elkészítés: A tojást a cukorral habosra kevered. Apránként hozzáadod a többi hozzávalót is. Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntöd, közepesen meleg sütőben, tûpróbáig sütöd. Kb. 15-20 perc alatt készen van. Tetejére kerülhet csokimáz vagy baracklekvár. Meggydarabokkal is túrbózhatod... Jó étvágyat! 

 

OLCSÓ,EGYSZERŰ SÜTIK ÉS ÉTELEK RECEPTJEI...!

EZEK ANYAGILAG IS ELÉRHETŐK,MÉG KIS NYUGDIJBÓL IS !!!

EZEK SAJÁT KEDVENCEIM !!!

 

VASTAG BANÁNOS PALACSINTA   -Amerikai-

Hozzávalók:

  • 17 dkg liszt
  • 2 kk sütőpor
  • 2 ek cukor
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 1 banán (nekem 3 is kevés volt =) )
  • kis só

Elkészítése:
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, sót és cukrot. Dolgozzuk bele az egész tojásokat, majd apránként a tejet. Keverjük kézi habverővel míg szép sima nem lesz.Hámozzuk meg a banánt és karikázzuk fel.
Forrósítsunk olajat, tegyünk bele egy kis tésztát, kb 10 cm átmérőjű palacsintát kapunk. minden palacsintára tegyünk néhány karika banánt.
FONTOS!! Mikor az első buborékok megjelennek FORDÍTSUK MEG, és süssük néhány percig a másik oldalát is.
Juharsziruppal vagy porcukorral tálalhatjuk.

72684_570084353020471_76681566_n.jpg

 

 BÖGRÉS SÜTI:
Bögrés mákos, hozzávalók: 1 bögre mák (darálva), 1 bögre cukor (darálva), 1 bögre liszt, 1 bögre tej, 1 egész tojás, 1 csipet só, 2 ek olaj, 1 tk szódabikarbóna. Elkészítés: A tojást a cukorral habosra kevered. Apránként hozzáadod a többi hozzávalót is. Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntöd, közepesen meleg sütőben, tûpróbáig sütöd. Kb. 15-20 perc alatt készen van. Tetejére kerülhet csokimáz vagy baracklekvár. Meggydarabokkal is túrbózhatod... Jó étvágyat!

 

 

 

FARSANGI FÁNK;

 

farsangi fánk készítése nem nagy tudomány. De némi fizikai ismeret azért nem árt hozzá, ha azt akarjuk, hogy szép szalagos fánkot kapjunk. És akkor az ígéretünkhöz híven íme, egy tuti recept –

 

  • 60 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 4 dkg élesztő, 1 kiskanál kristálycukor
  • 8 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom héja
  • 8 dkg vaj (vagy fél dl jó minőségű étolaj)
  • 1 csipet só, 2 nagy tojás
  • 2 evőkanál rum (vagy pár csepp rumaroma)
  • olaj a kisütéshez
  • 1 kis üveg lekvár tölteléknek és kevés porcukor a tetejére

 

 

 

Minden hozzávalónak kéz-melegnek kell lennie. Egy csésze langyos, cukrozott tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy evőkanál lisztet, és 10 percig kelni hagyjuk. Közben felolvasztjuk a vajat, de ne legyen forró. A sütőt 50 °C-ra melegítjük elő. Egy nagy tűzálló vagy zománcozott tálban a lisztet elkeverjük a porcukorral, egy csipet sóval, a vaníliás cukorral és a citrom lereszelt héjával. Egy másik tálban felverjük a 2 tojást, hozzáöntjük a maradék langyos tejet, az olvasztott vajat (vagy olajat), jól összekeverjük, majd hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt. Az egészet a liszthez keverve egyenletes tésztává kavarjuk egy fakanállal egészen addig, míg el nem válik a tál falától. Ekkor belisztezzük vastagon minden oldalról, kézzel gömbbé formáljuk, alája is lisztet szórva. Közben kikapcsoljuk a sütőt, és a fedelével vagy egy konyharuhával lefedett tálat belehelyezzük.

 

 

 

A tésztát duplájára kelesztjük, ez kb. fél óráig tart ebben a melegben. (Sütő nélkül a szobahőmérséklettől függően tovább tart.) Utána kivesszük a tálból, és vastagon belisztezett gyúródeszkán sodrófával másfél centi vastagra nyújtjuk. A tetejét is belisztezzük, majd nagy méretű pogácsaszaggatóval vagy egy 6 cm átmérőjű pohárral kiszaggatjuk a fánkokat, és lisztezett deszkán újra kelesztjük, kb. negyed óráig. (Ha nincs deszka és sodrófa, akkor 6 cm átmérőjű gombócokat formálunk, és ezeket lisztezett tálcán kelesztjük, majd egy picit lelapítva sütjük meg.)

 TÚROS PŐTTYÖK;

 A hozzávalók....Túró pöttyök.

25 dkg túró
3 ek méz
3 ek darált keksz
1 tábla tortabevonó
2 ek olaj
Elkészítés

A túrót egy tálban villával összetörjük. Hozzáadjuk a mézet, a kekszet és alaposan összedolgozzuk.

Vizes kézzel apró golyókat formázunk és egy tálcára rakjuk. Kb. 30 percre a fagyasztóba tesszük.

A tortabevonót felolvasztjuk az olajjal.

A golyókba fogpiszkálót szúrunk és megmártjuk azokat a csokiban. Lecsorgatjuk a felesleget, és sütőpapírra téve hagyjuk megszáradni.

 

 Rakott kel kicsit másként – fazékban (1 éves kortól)

Hozzávalók

•1 kisebb kelkáposzta
•50 dkg darált pulykamellfilé
•1,5 teáscsésze rizs
•2-3 répa
•1 fehérrépa
•1 kicsi zellergumó
•2 tk szárított kakukkfű
•2 kk pirospaprika
•1 kk őrölt kömény
•1 vöröshagyma
•2 gerezd fokhagyma
•4 ek étolaj
•1,5 dl paradicsomlé
•tejföl
•sajt
•só
•bors
Elkészítés

1.A kelkáposztát megmossuk, kisebb darabokra osztjuk, vékony csíkokra vágjuk.
2.A zöldségeket apróra vágjuk (lehet aprítógépben is, akkor kisebbek lesznek, mint a képen).
3.A hagymát, fokhagymát megpirítjuk, aztán hozzáadjuk a pulykahúst. Amikor kis levet ereszt, akkor mehet rá a rizs, hozzáadjuk a zöldségeket, a kelkáposztát. Megszórjuk a pirospaprikával, kakukkfűvel és az őrölt köménnyel. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint.
4.Ráöntünk 3 teáscsészényi vizet, a paradicsomlét, és felforraljuk.
5.Ezután takarékra vesszük, fedőt rá és főzzük, közben néha megkeverjük. Ha elzártuk a lángot, fedő alatt még jó 15 percig hagyjuk állni.
6.Tálalásnál tejfölt, illetve sajtot tehetünk rá, ki hogy szereti.

 

 OLASZ PALACSINTA ALMÁS JOGHURTOS;
Hozzávalók:

100 g liszt
100 g tej
1 db tojás
5 g cukor
5 g sütőpor
100 g alma
50 g joghurt
Elkészítése:

Keverjük össze egy habverővel a tojást és a tejet. Szórjuk bele a lisztet a sütőporral és a cukorral. Egy habverővel addig keverjük míg egységes nem lesz. Melegítsünk elő egy serpenyőt, egy kis vízzel érdemes ellenőrizni, hogy megfelelő hőmérsékletűre melegedett e fel. Öntsük bele az öntetet (4 palacsinta süthető), majd süssük a palacsintákat oldalanként 2-3 percig, amíg aranyszínűre nem sülnek. Készítsünk négy különböző méretű palacsintát, tegyünk közé egy almás-joghurtos öntetet. Az almát vágjuk darabokra, keverjük össze a joghurttal, a palacsinta tetejére pedig szórjunk kakaóport.

olasz-palacsinta-300x225.jpg

 

 VEGÁN KÓKUSZGOLYÓ:

Tegnap barátaink voltak nálunk és számunkra készítettem ezt a nagyon egyszerű finomságot. Összetevőkben sem kell hozzá sok minden, gazdaságos, hipp-hopp elkészül, egészséges, és nagyon finom, édes. Kell ennél több?



3 db érett banánból, egy csomag kókuszőrleményből, és 3-4 evőkanál áztatott mazsolából, és frissen facsart citromlevéből készítettem. A kókuszt megdaráltam finom szemcsésre, és összekevertem minden hozzávalót. Kevés sztíviát adtam még hozzá, de alapvetően a mazsola és leve, és a banán nagyon édes. Gombócokat formáztam, és meghempergettem kókuszőrleménybe. Hűtőbe tettem és másnap reggelre még finomabb lett! Húsvétra tökéletes kínáló sütemény.


Plusz információ:
A banán minél érettebb, annál jobb, mert a táplálékenzim elkezdte működését, így gyomrunknak még könnyebb munkája lesz.


febr2011_022.jpg


 

SAJÁT KITALÁCIÓIM KÉPEI;

                              OLCSÓK ÉS FINOMAK

                              NEMIGAZÁN HIZLALÓK !!!

febr2011_101.jpg

febr2011_237.jpg

febr2011_235.jpg

febr2011_236.jpg

febr2011_022.jpg

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 38
Heti: 68
Havi: 186
Össz.: 83 191

Látogatottság növelés
Oldal: ÓLCSÓ;SÜTIK-ÉTELEK
ERIKA; SAJÁT-IRÁSAIM - © 2008 - 2024 - sajat-irasaim.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »