|
2 csésze liszt
2,5 tk sütőpor
1/2 tk só
1 tojás felverve
1,5 csésze tej
2 ek olvasztott Rama
A hozzávalókat összekeverjük, amiből sűrű palacsintatésztát kapunk. Serpenyőben, szárazon szép palacsintákat tudunk sütni. Ízesíteni bármivel lehet.
Hozzávalók (kb. 30-35 db kis fánkhoz):
1 kis doboz kefír vagy tejföl vagy natúr joghurt (kb. 1,7-2 dl), 10 (enyhén púpos) evőkanál liszt, 1 tojás, 1 evőkanál vaníliás cukor, csipetnyi só, 1 kiskanál sütőpor, fél citrom reszelt héja. Ízesítésnek 5 dkg csokoládédarabka vagy 5 dkg mazsola vagy 5 dkg darabosra darált dió. A kisütéshez étolaj.
Elkészítés:
A kefírt / tejfölt / joghurtot egy kanál segítségével összekeverjük a tojással, vaníliás cukorral, sóval és a citromhéjjal. (Nem szabad nagyon kikeverni, csak amíg összeáll.)
A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, és a tojásos keverékbe keverjük. (Megint nem keverjük túl sokáig.)
Végül hozzáadjuk a csokoládédarabkákat / mazsolát / diót.
Az olajat felforrósítjuk. Kiskanállal diónyi darabkákat szaggatunk a tésztából az olajba. A fánkocskákat 4-5 perc alatt minden oldalukon aranybarnára sütjük.
Fahéjas vagy kakaós porcukorral, gyümölcsöntettel, lekvárral, csokiöntettel tálalhatjuk.
Tipp:
Ha egyszerre többféle fánkot sütsz, a csokidarabkásat süsd meg utoljára, mert a külső csokidarabok egy része beleolvad az olajba, ami megfogná a többi fánkot.
BÖGRÉS SÜTI:Bögrés mákos, hozzávalók: 1 bögre mák (darálva), 1 bögre cukor (darálva), 1 bögre liszt, 1 bögre tej, 1 egész tojás, 1 csipet só, 2 ek olaj, 1 tk szódabikarbóna. Elkészítés: A tojást a cukorral habosra kevered. Apránként hozzáadod a többi hozzávalót is. Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntöd, közepesen meleg sütőben, tûpróbáig sütöd. Kb. 15-20 perc alatt készen van. Tetejére kerülhet csokimáz vagy baracklekvár. Meggydarabokkal is túrbózhatod... Jó étvágyat!
OLCSÓ,EGYSZERŰ SÜTIK ÉS ÉTELEK RECEPTJEI...!
EZEK ANYAGILAG IS ELÉRHETŐK,MÉG KIS NYUGDIJBÓL IS !!!
EZEK SAJÁT KEDVENCEIM !!!
VASTAG BANÁNOS PALACSINTA -Amerikai-
Hozzávalók:
Elkészítése:
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, sót és cukrot. Dolgozzuk bele az egész tojásokat, majd apránként a tejet. Keverjük kézi habverővel míg szép sima nem lesz.Hámozzuk meg a banánt és karikázzuk fel.
Forrósítsunk olajat, tegyünk bele egy kis tésztát, kb 10 cm átmérőjű palacsintát kapunk. minden palacsintára tegyünk néhány karika banánt.
FONTOS!! Mikor az első buborékok megjelennek FORDÍTSUK MEG, és süssük néhány percig a másik oldalát is.
Juharsziruppal vagy porcukorral tálalhatjuk.
BÖGRÉS SÜTI:
Bögrés mákos, hozzávalók: 1 bögre mák (darálva), 1 bögre cukor (darálva), 1 bögre liszt, 1 bögre tej, 1 egész tojás, 1 csipet só, 2 ek olaj, 1 tk szódabikarbóna. Elkészítés: A tojást a cukorral habosra kevered. Apránként hozzáadod a többi hozzávalót is. Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntöd, közepesen meleg sütőben, tûpróbáig sütöd. Kb. 15-20 perc alatt készen van. Tetejére kerülhet csokimáz vagy baracklekvár. Meggydarabokkal is túrbózhatod... Jó étvágyat!
FARSANGI FÁNK;
farsangi fánk készítése nem nagy tudomány. De némi fizikai ismeret azért nem árt hozzá, ha azt akarjuk, hogy szép szalagos fánkot kapjunk. És akkor az ígéretünkhöz híven íme, egy tuti recept –
Minden hozzávalónak kéz-melegnek kell lennie. Egy csésze langyos, cukrozott tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy evőkanál lisztet, és 10 percig kelni hagyjuk. Közben felolvasztjuk a vajat, de ne legyen forró. A sütőt 50 °C-ra melegítjük elő. Egy nagy tűzálló vagy zománcozott tálban a lisztet elkeverjük a porcukorral, egy csipet sóval, a vaníliás cukorral és a citrom lereszelt héjával. Egy másik tálban felverjük a 2 tojást, hozzáöntjük a maradék langyos tejet, az olvasztott vajat (vagy olajat), jól összekeverjük, majd hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt. Az egészet a liszthez keverve egyenletes tésztává kavarjuk egy fakanállal egészen addig, míg el nem válik a tál falától. Ekkor belisztezzük vastagon minden oldalról, kézzel gömbbé formáljuk, alája is lisztet szórva. Közben kikapcsoljuk a sütőt, és a fedelével vagy egy konyharuhával lefedett tálat belehelyezzük.
A tésztát duplájára kelesztjük, ez kb. fél óráig tart ebben a melegben. (Sütő nélkül a szobahőmérséklettől függően tovább tart.) Utána kivesszük a tálból, és vastagon belisztezett gyúródeszkán sodrófával másfél centi vastagra nyújtjuk. A tetejét is belisztezzük, majd nagy méretű pogácsaszaggatóval vagy egy 6 cm átmérőjű pohárral kiszaggatjuk a fánkokat, és lisztezett deszkán újra kelesztjük, kb. negyed óráig. (Ha nincs deszka és sodrófa, akkor 6 cm átmérőjű gombócokat formálunk, és ezeket lisztezett tálcán kelesztjük, majd egy picit lelapítva sütjük meg.)
TÚROS PŐTTYÖK;
A hozzávalók....Túró pöttyök.
25 dkg túró
3 ek méz
3 ek darált keksz
1 tábla tortabevonó
2 ek olaj
Elkészítés
A túrót egy tálban villával összetörjük. Hozzáadjuk a mézet, a kekszet és alaposan összedolgozzuk.
Vizes kézzel apró golyókat formázunk és egy tálcára rakjuk. Kb. 30 percre a fagyasztóba tesszük.
A tortabevonót felolvasztjuk az olajjal.
A golyókba fogpiszkálót szúrunk és megmártjuk azokat a csokiban. Lecsorgatjuk a felesleget, és sütőpapírra téve hagyjuk megszáradni.
Rakott kel kicsit másként – fazékban (1 éves kortól)
Hozzávalók
•1 kisebb kelkáposzta
•50 dkg darált pulykamellfilé
•1,5 teáscsésze rizs
•2-3 répa
•1 fehérrépa
•1 kicsi zellergumó
•2 tk szárított kakukkfű
•2 kk pirospaprika
•1 kk őrölt kömény
•1 vöröshagyma
•2 gerezd fokhagyma
•4 ek étolaj
•1,5 dl paradicsomlé
•tejföl
•sajt
•só
•bors
Elkészítés
1.A kelkáposztát megmossuk, kisebb darabokra osztjuk, vékony csíkokra vágjuk.
2.A zöldségeket apróra vágjuk (lehet aprítógépben is, akkor kisebbek lesznek, mint a képen).
3.A hagymát, fokhagymát megpirítjuk, aztán hozzáadjuk a pulykahúst. Amikor kis levet ereszt, akkor mehet rá a rizs, hozzáadjuk a zöldségeket, a kelkáposztát. Megszórjuk a pirospaprikával, kakukkfűvel és az őrölt köménnyel. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint.
4.Ráöntünk 3 teáscsészényi vizet, a paradicsomlét, és felforraljuk.
5.Ezután takarékra vesszük, fedőt rá és főzzük, közben néha megkeverjük. Ha elzártuk a lángot, fedő alatt még jó 15 percig hagyjuk állni.
6.Tálalásnál tejfölt, illetve sajtot tehetünk rá, ki hogy szereti.
OLASZ PALACSINTA ALMÁS JOGHURTOS;
Hozzávalók:
100 g liszt
100 g tej
1 db tojás
5 g cukor
5 g sütőpor
100 g alma
50 g joghurt
Elkészítése:
Keverjük össze egy habverővel a tojást és a tejet. Szórjuk bele a lisztet a sütőporral és a cukorral. Egy habverővel addig keverjük míg egységes nem lesz. Melegítsünk elő egy serpenyőt, egy kis vízzel érdemes ellenőrizni, hogy megfelelő hőmérsékletűre melegedett e fel. Öntsük bele az öntetet (4 palacsinta süthető), majd süssük a palacsintákat oldalanként 2-3 percig, amíg aranyszínűre nem sülnek. Készítsünk négy különböző méretű palacsintát, tegyünk közé egy almás-joghurtos öntetet. Az almát vágjuk darabokra, keverjük össze a joghurttal, a palacsinta tetejére pedig szórjunk kakaóport.
VEGÁN KÓKUSZGOLYÓ:
Tegnap barátaink voltak nálunk és számunkra készítettem ezt a nagyon egyszerű finomságot. Összetevőkben sem kell hozzá sok minden, gazdaságos, hipp-hopp elkészül, egészséges, és nagyon finom, édes. Kell ennél több?
3 db érett banánból, egy csomag kókuszőrleményből, és 3-4 evőkanál áztatott mazsolából, és frissen facsart citromlevéből készítettem. A kókuszt megdaráltam finom szemcsésre, és összekevertem minden hozzávalót. Kevés sztíviát adtam még hozzá, de alapvetően a mazsola és leve, és a banán nagyon édes. Gombócokat formáztam, és meghempergettem kókuszőrleménybe. Hűtőbe tettem és másnap reggelre még finomabb lett! Húsvétra tökéletes kínáló sütemény.
Plusz információ:
A banán minél érettebb, annál jobb, mert a táplálékenzim elkezdte működését, így gyomrunknak még könnyebb munkája lesz.
SAJÁT KITALÁCIÓIM KÉPEI;
OLCSÓK ÉS FINOMAK
NEMIGAZÁN HIZLALÓK !!!